Skip directly to content

Rural Studio Celebrates Openings

Lions Park Shade

On Saturday, November 12, 2016, Rural Studio celebrated the opening of two incredible projects: the Fabrication Pavilion and Lions Park Shade. Family, friends, and alumni arrived in hordes, traveling from near and far to witness the ribbon cuttings and speeches. CADC Dean Vini Nathan, Auburn University Architect Jim Carroll, and Engineer Joe Farruggia were in attendance; and, like an eagle returning to its nest, our fearless leader Andrew Freear flew in to partake in the ceremonies. The weather was perfect, the projects were stunning, and the mood was just right. Thanks to all who made the voyage. Come see these beautiful projects when you get the chance.

The Projects

Rural Studio Fabrication Pavilion       

Student Team: Adam Levet, Gabbi Rush, Kyle Wherry, Megan Wood

The existing outdoor covered workspaces at our Morrisette campus and woodshop were limited in space and performance. The Fabrication Pavilion team built a new, dedicated outdoor fabrication space that will improve craft and offer new construction opportunities. The new Fabrication Pavilion is the first phase of a two-phase project and provides a covered, level concrete working surface for students to build mock-ups and test ideas. The second phase, a woodshop, will sit beneath the roof of the pavilion and provide interior space for machining, fabricating, and teaching.

The pavilion structure consists of wood columns and trusses that are bolted together using a bypass construction method, in which wood members slip past each other to allow simple connections. Shear walls are attached from the concrete slab to the roof to stabilize the pavilion in the short axis. A Structural Insulated Panel (SIP) roof sits on top of the wood trusses and handles the shear in the long axis of the building.

Lions Park Shade

Student Team: Callie Eitzen, Julia Long, Alex Therrien, Daniel Toner

The Lions Park Shade team addressed the need for places of refuge throughout the park for the casual park user.  While the park features a beautiful shaded forest, the majority of the forty-acre park can become unbearable in the heat of summer. The project extends the shade past the forest along different areas of the walking trail, creating opportunities for rest, relaxation, and gathering.

The shading structures symbiotically relate with recently-planted trees, which will take fifteen to twenty years to provide good shade. The structures create a layered canopy that allows precise shading at certain times of the day and year, changing over time and offering a unique experience for every park visitor. The main structure is made of welded aluminum beams and anodized steel columns. Atop this structure, shading members are made of a folded composite sheet material that has a core of recycled plastic and a stressed skin of metal.

...