Skip directly to content

Hinson+Dagg Wins AIA Design Award

Hinson+Dagg Wins AIA Design Award

Recently, the architecture firm of Prof. David Hinson and Prof. Christian Dagg, Hinson + Dagg Architects, was presented with AIA Montgomery’s 2016 Design Award of Merit for the Browning Residence.

The jury, which included Frank Harmon, FAIA, of Frank Harmon Architects and NC State in Raleigh, NC; Steve, Jernigan, FAIA, of Bay Design Associates Architects in Pensacola, FL; Seab Tuck, FAIA, Tuck-Hinton Architects, Nashville, TN listed many merits in regard to the project:

image of interior by Andy Goldsborough

This small, south-facing house on a hillside has a very clear and effective site plan. The entry sequence from car to footpath to foyer is clean and graceful. The open plan arrangement gives generous views over the hillside and the change in level to the living room defines the living space while providing a spacious ceiling height and good daylight. "This is a living room I'd like to sit in" said one juror.

image of interior pf Saint Frank Coffee by Amanda Loper

The plan was grounded in site consideration; thus, the architects created a sequence of spaces open to specific views of both the interior and the exterior, allowing for naturally lit public spaces which include the living room, dining room, kitchen, entrance and vertical circulation. Individual areas remain clearly defined by changes in the floor plane despite the open plan. Interlocking interior volumes inspired similar thinking on the exterior with the living area and stair expressed as discrete objects. Each volume is also assigned a specific relationship to exterior space, be it a roof deck or porch.

image of interior by Andy Goldsborough

The language applied to exterior finishes was also approached with an emphasis on clarity relative to form:  the main gable is expressed as a clean, major volume clad in white siding, while additive elements (stair tower, projected bays, fireplace, etc.) are clad in metal.  Recessed, or subtracted moments (the main entrance) are clad in cypress.  One juror complimented the use of material and form, “The architect used simple exterior materials-corrugated metal and wood- in an elegant manner; … exterior contrasting forms on the interior at the fireplace and kitchen, [give] the inside and outside a sense of unity.”